Και τώρα που χάλασε ο καιρός και έπιασε κρύο τι κάνουμε για τον κήπο μας;

Η πρώτη και εύκολη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ΤΙΠΟΤΑ. Πάρτε αγκαλιά τα καλοριφέρ, τις σόμπες ή ακόμα καλύτερα ανάψτε τα τζάκια , ανοίξτε τις κουρτίνες, φτιάξτε ένα ζεστό κόκκινο κρασί και απλά χαζέψτε  το τοπίο που βρίσκεται σε λήθαργο. Μόνο τα πουλιά διακόπτουν τη νεκρή εικόνα, που ψάχνουν εναγωνίως να βρούν τίποτα σπόρους να φάνε για να αντέξουν το κρύο. Εάν είστε πιο τυχεροί και έχετε δει και <<άσπρη μέρα>> τότε το τοπίο  σίγουρα σας ανταμείβει  και με το παραπάνω. Στην προκειμένη περίπτωση όμως βάλτε κάπου λίγο τροφή για τους φτερωτούς σας γείτονες και πιστέψτε με, θα είστε ο μεγαλύτερος ευεργέτης τους.birds6

Επειδή όμως υπάρχουν και οι <<ανήσυχες φύσεις>> που δεν μοιάζουν με εμάς τους μποέμ (έτσι  χαρακτηριζόμαστε εμείς τα τεμπελόσκυλα για ξεκάρφωμα) ας δώσουμε ορισμένες αφορμές για ενασχόληση με τον κήπο.

1. Σκεπάστε τα ξυνόδεντρα (λεμονιές, μανταρινιές, κτλ..) με αντιπαγωτικό ύφασμα όσοι βρίσκονται σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις παγωνιές.

2.Καλύψτε τους προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος που είναι εκτεθειμένοι με ένα χονδρό πανί ή με νάιλον συσκευασίας για να μην παγώσει το νερό μέσα τους και σπάσουν.

3. Το ίδιο κάντε και με τις σωληνώσεις που είναι εκτεθειμένες.

4.Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα από τα δέντρα που έχουν πέσει στον χλοοτάπητα και βάλτε τα στον κομποστοποιητή  ή στα σκουπίδια εσείς οι πιο αμελείς.

5.Μειώστε  στο ελάχιστο τη συχνότητα του ποτίσματος στον προγραμματιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ !!, ο βοριάς  ξηραίνει το τοπίο γι΄αυτό έχουμε πάντα το νού μας μήπως χρειαστεί επιπλέον πότισμα. Ποτέ δεν κλείνουμε εντελώς το αυτόματο πότισμα γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν εκτοξευτήρες και ιδιαίτερα οι ηλεκτροβάνες. Απλά προγραμματίζουμε έστω μία φορά τη βδομάδα πότισμα με τη λιγότερη διάρκεια.

6.Ξεκινείστε τα κλαδέματα στα καρποφόρα δέντρα,στις τριανταφυλλιές και στα αμπέλια σας.Καλά είναι το κλάδεμα να ακολουθήσει ένα ψέκασμα με κάποιο χειμερινό λάδι για την απαλλαγή από διάφορες διαχειμάζουσες μορφές εντόμων και έπειτα (λίγο πριν την έναρξη της βλάστησης) με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για τους διαχειμάζοντες μύκητες.

7.Κάντε τυχόν μεταφυτεύσεις σε φυτά ή δέντρα που είναι φυτεμένα στο έδαφος και θέλετε να τα αλλάξετε θέση.

8.Τέλος, κάντε ένα όργωμα στον λαχανόκηπο, εάν είναι άδειος και το επιτρέπει ο καιρός, ώστε να απορροφήσει περισσότερο νερό τώρα με τις βροχές.

Οι υπόλοιποι όπως είπαμε, κρασάκι, ζέστη και μη φοβάστε θα ρεφάρουμε αργότερα με μεγαλύτερη όρεξη.

SIMILAR ARTICLES