Συμβουλές από τη Rain Bird για τη διατήρηση των εκτοξευτήρων σας σε καλή κατάσταση μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Χωρίς τη σωστή προετοιμασία ενδέχεται το σύστημα εκτοξευτήρων σας να υποστεί βλάβη λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Εδώ μπορείτε να βρείτε ορισμένες συμβουλές από τη Rain Bird για την προετοιμασία του αρδευτικού συστήματος, αν μένετε σε περιοχή όπου σημειώνεται παγετός το χειμώνα.

1. Μονώστε τον εξοπλισμό.Κλείστε την παροχή νερού προς το αρδευτικό σύστημα. Η κύρια βάνα διακοπής του αρδευτικού συστήματος πρέπει να προστατεύεται από τον παγετό. Για να προστατέψετε τη βάνα από τον παγετό, φροντίστε να την τυλίξετε με κάποιο μονωτικό υλικό (μονωτικό αφρό και πλαστική σακούλα) ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο μέσο. Αν δεν υπάρχει κύρια βάνα διακοπής, προμηθευτείτε μία για καλύτερη προστασία. Όλες οι υπέργειες σωληνώσεις πρέπει να μονωθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητη μονωτική ταινία σε μορφή αφρού ή μονωτικούς σωλήνες αφρού που θα βρείτε στα καταστήματα με εργαλεία και υλικά

.2. Ελέγξτε την κατάσταση.Αν διαθέτετε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, πρέπει να «απενεργοποιήσετε» τον προγραμματιστή (χρονόμετρο). Οι περισσότεροι προγραμματιστές διαθέτουν μια «κατάσταση βροχής», η οποία απλά απενεργοποιεί τα σήματα προς τις βάνες. Ο προγραμματιστής συνεχίζει να μετρά το χρόνο, οι πληροφορίες προγραμματισμού (χρόνοι έναρξης, χρόνοι λειτουργίας βάνας κ.λπ.) δεν χάνονται και το ρολόι συνεχίζει να λειτουργεί. Η μόνη αλλαγή είναι ότι δεν ενεργοποιούνται οι βάνες. Αν ο προγραμματιστής σας ενεργοποιεί μια αντλία, αφαιρέστε προληπτικά τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα με την κύρια βάνα και τα παρεμφερή. Έτσι θα αποφευχθεί η πιθανότητα ενεργοποίησης της αντλίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη λόγω υπερθέρμανσης. Αντί να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση βροχής, μπορείτε απλά να διακόψετε την παροχή ισχύος στον προγραμματιστή. Αν το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να επαναπρογραμματίσετε το χρόνο και ενδεχομένως και όλες τις άλλες ρυθμίσεις την άνοιξη

.3. Αδειάστε τους σωλήνες.Στο σημείο αυτό πρέπει να αδειάσετε το νερό από τους σωλήνες και τους εκτοξευτήρες, για να μην παγώσει και σπάσουν οι σωλήνες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αδειάσετε τους σωλήνες: η χειροκίνητη βάνα αποστράγγισης, η αυτόματη βάνα αποστράγγισης ή μέθοδοι χρήσης πεπιεσμένου αέρα. Ωστόσο, επειδή υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούν διάφοροι κίνδυνοι, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον ειδικό σε θέματα άρδευσης της περιοχής σας.

4. Προστατέψτε τις βάνες και τις ανεπίστροφες βαλβίδες.Μονώστε τις ανεπίστροφες βαλβίδες και τις βάνες αν είναι υπέργειες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονωτική ταινία για το σκοπό αυτό. Φροντίστε να μην φράσσονται οι αεραγωγοί και οι έξοδοι αποστράγγισης στις ανεπίστροφες βαλβίδες.

Πηγή: Rainbird