Σμαραγδένιο πράσινο, δελεαστική ακινησία, δέλεαρ για να περπατάς ξυπόλυτος ,τα βρύα είναι φυτά με αίσθηση που δεν προσδίδει κανένα άλλο.

Αυτά τα πρωτόγονα φυτά, εξελίχθηκαν 450 εκατομμύρια χρόνια πρίν,- 70 εκατομμύρια χρόνια πρίν τις φτέρες και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την πρώτη των δεινοσαύρων. Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες κάθε κήπου ζητούν λύσεις με  λιγότερη συντήρηση και περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, τα βρύα για ένα σκιερό σημείο είναι η επιτομή του πράσινου. Με ελάχιστες απαιτήσεις, μετά την εγκατάστασής τους, δεν χρειάζονται λίπανση , καταστέλλουν τα ζιζάνια, σμαραγδένιο πράσινο, δελεαστική ακινησία, δέλεαρ για να περπατάς ξυπόλυτος ,τα βρύα είναι φυτά με αίσθηση που δεν προσδίδει κανένα άλλο.

Οι περισσότεροι προτιμούν τα βρύα για  ένα υγρό, σκιερό σημείο με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι απαιτούν όξινο pH μεταξύ 5,0 – 5,5, αλλά στην πραγματικότητα, βρύα  αναπτύσσονται σε ένα ευρύ φάσμα pH, όχι μόνο όξινο. Είναι πιο σωστό να πούμε ότι άλλα φυτά δεν προτιμούν τα επίπεδα pH των 5,0 – 5,5, έτσι υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός, επιτρέποντας τα βρύα να εποικίσουν .

Αν και οι περισσότερες ποικιλίες βρύων βρίσκονται στα σκιερά δάση, υπάρχουν και άλλες που τους αρέσει μια  σειρά κλιματολογικών συνθηκών και θέσεων όπως τα Bryum argenteum που αυξάνονται στις σχισμές των πεζοδρομίων,  τα Tortulla muralis που βρίσκονται σε περιοχές της ερήμου και τα  Campylopus introflexus που αναπτύσσονται σε παράκτιες περιοχές.Επειδή τα βρύα δεν έχουν   ρίζες, δεν είναι απαραίτητη η τροποποίηση του υποστρώματος. Βρύα θα αναπτυχθούν και σε συμπιεσμένο χώμα, ακόμη και πηλό.

Λόγω ανυπαρξίας αγγείων, τα  πρωτόγονα αυτά φυτά παίρνουν το νερό που χρειάζονται από το περιβάλλον – την υγρασία από το οριακό στρώμα του εδάφους, τη βροχή,τη  δροσιά, ακόμα και την ομίχλη. Θρεπτικά συστατικά κινούνται στο νερό από κύτταρο σε κύτταρο με τη διαδικασία της όσμωσης.     Σε περιόδους ξηρασίας, τα βρύα μπαίνουν σε νάρκη.

Για γρασίδι, προτιμάται το Pleurocarps για την ικανότητά δημιουργίας μιας μορφής χαλιού. Hypnum imponens , Plagiomnium cuspidatum, Thuidium delecatulum είναι καλές επιλογές για σκιερό γκαζόν αντικατάστασης. Αυτά έχουν χαμηλό προφίλ και εξαπλώνονται γρήγορα. Η προσθήκη περισσότερων από ένα είδος συνιστάται για να αυξήσει τις πιθανότητες μία ποικιλία να βρει τις ιδανικές συνθήκες που θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί.Παρά την προτίμηση για υγρές θέσεις, μπορούμε να ενθαρρύνουμε βρύα να αποικίσουν σε μέρη, που δεν είναι φυσικά υγρά , αλλά η ελαφρά άρδευση της περιοχής θα επιτρέψει την εγκατάσταση .Τα βρύα αναπαράγονται μέσω σπόρων και τον κατακερματισμό των φύλλων.

Για ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, προσθέστε ανάμεσα στα βρύα συστάδες με αγριολούλουδα, όπως η υφέρπουσα phlox ( Phlox subulata ).

Κατά τον προγραμματισμό ενός σχεδίου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα βρύα στους κήπους ανέχονται περιστασιακή κυκλοφορία ποδιών.Δεν είναι τόσο λεπτά και ευπαθή όσο φαίνονται. Ωστόσο, σε περιοχές της συχνής κυκλοφορίας, συνιστάται η προσθήκη σειράς πατημάτων