Αν η νοητή  σας εικόνα ενός αμπελώνα  περιλαμβάνει αμπέλια σε καταπράσινες πλαγιές, τότε παρακαλούμε να προσαρμόσετε την εικόνα αυτή σε διαφορετικά πρότυπα.Εκεί, στο πιο κοντινό στην Ευρώπη νησί των Καναρίων, δίπλα στη δυτική Αφρική, οι πράσινες πλαγιές έχουν υποκατασταθεί από μια θάλασσα από μαύρη ”απόκοσμη” τέφρα.

Τον 18ο αιώνα, το Lanzarote ήταν ένα καταπράσινο νησί με ​​μια ακμάζουσα γεωργία. Ωστόσο, οι ηφαιστειακές κορυφές που δέσποζαν  πάνω από τα χωράφια του μικρού νησιού εξερράγησαν τη δεκαετία του 1730. Μια σειρά από βίαιες εκρήξεις άφησαν παχιά στρώματα τέφρας και ηφαιστειακών πετρωμάτων στο έδαφος. Οι αγροτικές κοινότητες του Lanzarote είδαν το γεγονός αυτό ως την απόλυτη καταστροφή.

Σύντομα διαπιστώθηκε ότι η νέα αυτή στρώση, ήταν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το ηφαιστειακό έδαφος ήταν ιδανικό για την καλλιέργεια ορισμένων τύπων καλλιεργειών. Η σπογγώδης συνοχή του, επιτρέπει του νερού γρήγορα και διατηρεί  την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τέφρα ενεργεί επίσης ως ένα είδος μονωτήρα, διατηρώντας τη θερμοκρασία του εδάφους σταθερή, ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα έχει  διακυμάνσεις.Το μεγαλύτερο μέρος του Lanzarote, μετά την έκρηξη, έχει γίνει μια ιδανική αμπελουργική περιοχή.

Σταφύλια ευδοκιμούν στο έδαφος στάχτης και οι σχετικά υψηλές πλαγιές του νησιού προσφέρουν ιδανικό  υψόμετρο για τα αμπέλια. Το δροσερό αεράκι από τον Ατλαντικό και οι  ζεστές αέριες μάζες από την ηπειρωτική χώρα της Αφρικής, δίνουν   στους αμπελώνες το είδος της διακύμανσης ζεστό-δροσερό που χρειάζονται τα σταφύλια. Οι μέρες είναι ζεστές και ηλιόλουστες σχεδόν πάντα, ενώ οι νύχτες είναι πολύ δροσερές. Η διαφορά της θερμοκρασίας, που είναι γνωστή στον κόσμο της αμπελουργίας ως ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, είναι σημαντικό για τα σταφύλια ώστε  να αναπτύξουν  το σωστό ποσό της οξύτητας (από τις δροσερές νύχτες) και τη γλυκύτητα (από τις ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες).

Αλλά η αμπελουργική κοινότητα του Lanzarote έπρεπε να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα. Τους συνεχείς ανέμους του Ατλαντικού. Ιδανικοί  για τα αιολικά πάρκα και τους kite surfers, αλλά το ”δύσκαμπτο” αεράκι μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στους νέους αμπελώνες, ωθώντας τους μέχρι τον ξεριζωμό.

Με την πάροδο των ετών, οι ντόπιοι αγρότες έχουν τελειοποιήσει μια σχεδόν αλάνθαστη μέθοδο για την προστασία των αμπελιών. Το νεαρό φυτό τοποθετείται στο έδαφος αφού ο γεωργός ξύσει μια μεγάλη, ρηχή τρύπα στο ηφαιστειογενές έδαφος. Η νεαρή άμπελος  τοποθετείται στο κέντρο αυτής της ανθρωπογενούς  κατάθλιψης. Στη συνέχεια, οι μεγαλύτερες ηφαιστειακές πέτρες τοποθετούνται γύρω από τη τρύπα από την πλευρά που φυσάει ο άνεμος, δημιουργώντας ένα χαμηλό, ημικυκλικό φράκτη. Το ύψος του πρόχειρου τοιχώματος  και το βάθος της οπής είναι σημαντικά. Η  νεαρή άμπελος πρέπει  να είναι σε θέση να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία χωρίς να παρεμποδίζεται  από τις σκιές και η τρύπα πρέπει να είναι αρκετά ρηχή ώστε να πάρει τα θρεπτικά συστατικά και παγιδευμένο νερό από το ηφαιστειακό έδαφος. Κάθε αμπελώνας στο Lanzarote έχει χιλιάδες από αυτές τις τρύπες και τους τοίχους.

Η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής, περίπου το 75%, εξακολουθεί να είναι αφιερωμένη στην ποικιλία Malvasia. Αυτό το γλυκό κρασί ήταν κάποτε στην κορυφή  της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Σήμερα, το Lanzarote εξακολουθεί να παράγει γλυκά και επιδόρπια κρασιά υψηλής ποιότητας.

Οι αμπελώνες στο Lanzarote αποτελούν πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESKO. Ένα μέρος που έρχεται να συμπληρώσει ένα αρκετά πλούσιο τουριστικό πακέτο των δημοφιλή Καναρίων νήσων, αλλά και ένα ορόσημο για τη γεωργία η οποία ανταπεξέρχεται στα αρχικώς ακατάβλητα προβλήματα με μεθόδους και τεχνικές που τα μετατρέπουν σε πλεονεκτήματα.