Μετά από έντονη βροχόπτωση και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, εμφανίζονται οι συνέπειες μιας κακής προετοιμασίας πριν την εγκατάσταση του χλοοτάπητα μας. Το τοπίο πλημμυρίζει και το νερό μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια για αρκετές μέρες λόγω μικρής διηθητικότητας του εδάφους και ελάχιστης εξάτμισης. Όμως το γκαζόν δεν είναι υδροχαρές και η καταστροφή είναι πιθανή.

Σίγουρα λύση δεν είναι η μέθοδος που ακολουθείται στα <<σύγχρονα>>  γήπεδα της χώρας.

Για να μην τρέχουμε λοιπόν με σκούπες και γλύστρες να σώσουμε τον <<αγώνα>> !!  που κάναμε για τη δημιουργία του κήπου μας ας  κάνουμε κάτι πιο ευφυές.

Κατά την προετοιμασία του εδάφους , πριν την εγκατάσταση του χλοοτάπητα, εάν πρόκειται να προσθέσουμε χώμα προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό ύψος και εφόσον ξέρουμε ότι το υπάρχον στρώμα χώματος δεν είναι ιδιαίτερα διαπερατό , προσθέτουμε μία στρώση από χαλίκι. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται  από τρύπες που θα ανοίξουμε πιο πριν, οι οποίες θα λειτουργούν σαν φρεάτια συλλογής του επιπλέον νερού. Εάν το πρόβλημα προβλέπεται οξύτερο, δηλαδή το χώμα που έχουμε ήδη είναι πηλός και οι κλήσεις είναι μηδενικές στο κήπο, αποτρέποντας οποιαδήποτε απορροή, τότε λειτουργούμε ώς εξής. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φρεάτιο περίπου ένα κυβικό ανά 100 τ.μ. και σκάβουμε αυλάκια σε σχήμα ψαροκόκκαλου με κλήσεις και τελικό προορισμό το φρεάτιο. Γεμίζουμε το φρεάτιο  και τα αυλάκια με χοντρό χαλίκι . Από πάνω βάζουμε ψιλό χαλίκι και έπειτα χονδρή άμμο. Καλύπτουμε με γεωύφασμα και προσθέτουμε το χώμα .Το χώμα που θα προσθέσουμε πρέπει να περιέχει ένα μέρος  άμμου ποταμίσιας ώστε να στραγγίζει και να διατηρεί τον αερισμό σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι σε ένα τέτοιο χώμα η έκπλυση των θρεπτικών συστατικών είναι μεγαλύτερη , άρα και η λίπανσή μας πρέπει να είναι πιο επιμελής.

Σε κήπους που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των παρακείμενων δρόμων και οικοπέδων ή ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ ψηλά,  το φρεάτιο διατηρείται κενό  και χτίζεται για να σχηματίζει δεξαμενή όπου μέσα τοποθετείται αντλία για να βγάζει το νερό που μαζεύεται.

Εάν το χώμα τώρα είναι ήδη στο επιθυμητό ύψος, η δημιουργία του πλέγματος αποστράγγισης γίνεται με αρκετό σκάψιμο. Στο τέλος αφαιρούμε μια ποσότητα χώματος και προσθέτουμε σκέτη άμμο ποταμίσια την οποία ενσωματώνουμε με τον καλλιεργητή μας.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν επιπλέον εργασίες κατά την εγκατάσταση, περισσότερο χρόνο και σίγουρα μεγαλύτερο κόστος. Όμως θα μας γλυτώσουν από αστοχίες , προβλήματα και επανασπορές που μπορεί να εξελιχθούν σε βάθος χρόνου πιο ακριβές.

Εάν ο χλοοτάπητας έχει ήδη τοποθετηθεί  τότε πρέπει να στραφούμε σε προϊόντα που αυξάνουν την διηθητικότητα του εδάφους.Ένα τέτοιο προϊόν είναι για παράδειγμα το  DCM®  IntroΕίναι ένα φυσικό βελτιωτικό του εδάφους (παράγοντας ρύθμισης υγρασίας). Το intro επιτυγχάνει καλύτερη εισροή του νερού σε συμπιεσμένα και μη προσπελάσιμα εδάφη καθώς ανοίγει το πορώδες του εδάφους άμεσα. Επίσης τα οργανικά λιπάσματα προσθέτουν οργανική ουσία η οποία αυξάνει το πορώδες του εδάφους και με την συνεχή χρήση μπορούν με τη σειρά τους να μετριάσουν το πρόβλημα.

Τυχεροί αυτοί που έχουν στραγγερά εδάφη!!